Historia

RT92 Umeå Björkstaden bildades en novemberkväll 2010 när nåra tidigare medlemmar från RT27 Umeå, samlade ett gäng intet ont anande herrar på restaurang Rex i Umeå. 9 av dessa inbjudna gäster bestämde sig för att gå vidare med idén och med stöd av Old Table 27 började hålla möten. I maj 2011 stiftades klubben och den 24e september 2011 upptogs klubben i Round Table Sveriges gemenskap.

Historien för RT92 började dock mycket tidigare än så. Numret 92 tillhörde ursprungligen Sveriges Gruvhjälm Kirunanordligaste klubb, Kiruna, under många år bedrev verksamhet i gruvstaden. Verksamheten florerade under många år och man stod som arrangör av det Svenska Riksmötet 1986. Under 2000-talet minskade dock medlemsskaran och länge var en ensam medlem den som höll fanan högt. Vid ett Riksmöte i början av 2000 så gjorde även Landskrona klubben RT6 ett försök att stötta klubben genom ekonomiskt stöd i form av ett uppköp. Verksamheten gick dock inte att rädda och vid Riksmötet i Sundsvall 2011 så beslutades om nedläggning av klubben.

Den enes bröd är dock den andres bröd och vid samma Riksmöte i Sundsvall 2011 fanns där ett antal av medlemmarna från den nyligen stiftade Umeåklubben som spekulant på att uppta stafettpinnen för att bära klubbnumret RT92 vidare. Genom beslut av Riksmötet blev detta möjligt men den nya klubben hade vid det laget inte uppfyllt alla de högt ställda kvalitetskrav som Round Table Sverige ställer på en ny klubb och tiden var då ännu inte mogen.

Varsamheten fortsatte under sommaren och i slutet av september 2011 var timmen slagen. Stora festligheter anordnades i Umeå den 24e september för att uppta den nya klubben i VimpelRound Table Sverige i en ceremoni som bruka benämnas, en charter. Ett åttiotal gäster från hela landet och mellan 22 till 80 år hade anslutit för att fira och vid en ceremoni på restaurang Rex så fick slutligen Umeåklubben sitt nr 92 att förvalta. De efterföljande festligheterna företogs på den klassiska föreningslokalen, Druidgården, i Umeå och precis som med allt som sägs inom våra Round Table möten så stannar historierna om vad som hände på festen mellan dem som var på plats den dagen.

Efter chartern fortsatte verksamhetn att bedrivas i tranditionsenliga möten var annan vecka. Klubben har också varit arrangörer av flera större arrangemang så som ett distriktsmöte som samarangerandes med RT27 samt systerklubbarna Ladies Circle 46 och 157 i februari 2012, en pretour till det Svenska Riksmötet i Lycksele 2013 samt den egna Oktoberfesten som går av stapeln sista helgen i september varje år.

Trots klubbens ringa ålder så utsågs denna till “Årets Klubb” inom Round Table Sverige vid Riksmötet i Lycksele 2013. Detta mycket tack vare den glädje och engagemang som medlemmarna funnit i verksamheten. Medlemarna i RT92 hade då redan hunnit delta i ett antal olika nationella och internationella arrangemang såväl inom som utanför Sveriges gränser, varit delaktiga i Round Table Sveriges styrning i roller som Distriktsordförande, Riksrevisor, Rikskassör och även startat välgörenhetssatsningar så som blodbroder.nu vilket syftar till att få medlemmarna i Round Table Sverige att lämna mer blod till Sveiges blodcentraler.

RT92 Umeå Björkstaden fortsätter att bedriva sin verksamhet med syfte att skapa gemenskap och förståelse mellan människor i olika länder och verksamhetsområden. Klubben är en mycket ung klubb och resan har bara börjat.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.